Sorun

Kotlin dili ile geliştirilen Android projelerinin test yazımı sırasında sınıfların veya metodların mocklanması, Java ile geliştirilen projelere göre bazı farklılıklar göstermektedir. Bu farklılığın sebeplerinden biri Kotlin ile oluşturulan sınıf veya metodların default olarak final olarak işaretlenmiş olmasıdır. Ve final tipindeki sınıfların mocklanması bazı sorunlar çıkarmaktadır.

Çözüm

Final tipindeki sınıfların veya metodların mocklama işlemi sırasında çıkan sorunu çözmenin birkaç farklı yöntemi vardır.

Çözüm 1 (open ClassName)

Test edeceğimiz sınıf ve metodun başına open ifadesini ekleyerek extend edilebilir hale getirmek. Böylece mock kütüphaneleri kotlin final problemine yakalanmadan mocklama işlemini başarıyla gerçekleştirebilecekler.

Çözüm 2 (all-open)

Kotlin all-open pluginini kullanmak. Ki bu plugin‘de aslında sınıfların, metodların başında open ifadesi ekliyor.

Çözüm 3 (Mockk)

Mockk kütüphanesini kullanmak.

Not: Eğer test sınıfımızı Instrumentation Test bağlamında yani androidTest package’ı altında yazıyorsak testi çalıştıracağımız emulator veya cihazın android versiyonuna göre bazı farklılıklar vardır.

  • Android P ve sonrası (>= 28) için birşey yapmanıza gerek yok
  • Android P öncesi (< 28) için all-open pluginini aktifleştirmeniz gerekmektedir.
  • https://mockk.io/ANDROID

Not: Kişisel olarak Mockk kullanmanızı tavsiye ederim.

Çözüm 4 (Mockito)

Mockito kütüphanesini kullanmak.

Unit Test için

  • Mockito kütüphanesini eklerken mockito-core yerine mockito-inline bağımlılığını kullanmalısınız.
// testImplementation "org.mockito:mockito-core:2.23.16"
testImplementation "org.mockito:mockito-inline:2.23.16"

Aslında mockito-inline bağımlılığının yaptığı resources/mockito-extensions/org.mockito.plugins.MockMaker dosyasına mock-maker-inline satırını eklemek.

mockito-inline ile java byte code manipilasyonu sağlanır. Bu sayede final tanımlanmış sınıf veya metodlar mocklanabilir hale gelir. Yazdığımız Unit Testler JVM‘de çalışacağı için bu yöntem işe yarar. Fakat Android runtime‘ı Dalvik Byte Code kullanır. Ve bu yüzden mockito-inline yöntemi işe yaramaz.

Instrumentation Test için

Not: dexmaker-mockito’nun çalışması için Android P ve sonrası gerekmektedir. Aşağıdaki tabloda görebilirsiniz.

Eğer projenizi kotlin ile geliştirmiş ve test için Mockito kullanmaya karar vermişseniz Mockito Kotlin kütüphanesini kullanmanızda fayda var. Bu kütüphaneyi kullanarak daha hızlı ve kolay şekilde Mockito’yu kullanabilir ve bazı kotlin özelliklerinden dolayı alınacabilecek hataları (Kotlin NullPointerException hatası) engelleyebilirsiniz.


Mockito Benchmark

Kaynaklar